Jag älskar nördar

Jag inser att jag mer och mer älskar nördar; personer som snöat in på ett område och blivit riktigt bra på det. De behöver inte vara bäst (dvs 10,000 timmar) men de skall vara kompetenta+ GILLA det + vara passionerade + stolta . Tror att själva yrkesstoltheten, glädjen och hantverksskickligheten i kombination är ett måste. Sedan spelar det ingen roll om man är murare, säljare, spelar tvärflöjt, kan segeltrimning, är revisor … Det är väl därför TED och Big Bang Theory är så poppis. Jag är inte ensam om detta. Men även du och jag kan bli / är nördar.

Vi hade en galen konduktör på Roslagsbanan mellan Näspybark och Teknis ett par år som var SLs motsvarighet till Plex Pettersson. Han var totalt oförutsägbar, delade ut godis, berättade skämt, refererade om resan (“Nu slår vi Åkersberga tåget med 5 min”.) En regnig helt jävlig fredagseftermiddag kunde förvandlas till en glad avrundning på en vecka.

Jag tyckte själv att jag var på god väg att bli något av nörd inom eld/brasa segmentet tills vi hade Skorstensinpektören på besök i veckan, en ung kille som talade extremt tydligt som om farbror Sven var döv, på sin tydligaste Österlensskånska, medan han luktade och granskade våra pipor. Jag insåg efter ett tag att jag var en novis inom området. Som en CSI Danderyd pillade han på aska och sot och berättade med Dr House övertydlighet att jag varit nära en skorstensbrand då och då … temperatur si och så … vår kasett var tydligen en “unik” så kallad “3D” KEDDDY kasett (+ skröna) … effekt förlust 2-3 kW … osv … jag var hänförd … bla bla … kan jag få din autograf ….

“Är du från Fobbikahueland” frågade Rebecca med en dyrkan i rösten ty jag har varit noga med att föra arvet från den skånska myllan vidare.

Då släppte det för Jocke, som han hette. Det som varit en formell inspektion på riksskånska förvandlades till en Eldpredikan av Edward Persson och där stod jag med en ny idol; bredvid Zlatan i fotboll, JanB Jan Bengtson i tvärflöjt, Björn Österberg i segling… hamnade Jocke i divisionen ELD. Veckans höjdare!

Man skall inte underskatta nördars betydelse. Vi behöver föredöme , de behöver inte vara BÄST, men de måste nog vara närvarande i och ödmjuka med sitt hantverk. Min pappa i USA var/är en sådan när det gäller motorer. Allt han tar i börjar brumma…

Själv försöker jag bli en nörd inom korta jobb och affärsmodellering just nu. För att lyckas med nya modeller för t.ex. en start-up måste man vara extremt nördig, på gränsen till tråkig, tills man plötsligt når tipping point.

Igår kväll hade vi en extremt udda bokning på yobeeda och vi hittade människor som verkligen ville och kunde hjälpa till med något som många andra inte skulle vilja ta i. Det var en extremt häftig upplevelse. Jag fick nästan rysningar.

Väck entreprenören i dig och låt mig hänföras! Det går inte att fejka passion. “Det behöver inte ta mer än 10-11 månader för dig att bli expert på en tjänsteprocess idag” sa den gode Peter Gustafsson till mig i våras. Extremt provokativt men just nu idag stämmer det nog. Tyvärr. Det som krävs är genuin passion och nördigt fokus.

CSI Danderyd hade passion. Jag tror att dottern hade kunnat fly med honom om hon varit äldre.

About klingerii

Twitter: @klingerii
This entry was posted in Brainstorming. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s